Mors dag bör bli Familjens dag!

Sista söndagen i maj är det Mors Dag, ett amerikanskt inslag i våra ”högtider” som kommersialiserats starkt. Ursprungligen infördes Mors Dag i Sverige i syfte att barnen skulle hylla mammas insatser för familjen, ett hyllande som även familjefadern tänktes delta i (dock inte i själva hushållsarbetet). Svenska Dagbladet har idag ett antal intervjuer med mammor och i alla blomsteraffärer uppmanas vi köpa blommor till mor.

För den som vill fira Mors Dag och för den vars familj högtidlighåller den dagen är detta självklart något positivt, men jag vill ändå ställa frågan varför vi skall ha en Mors Dag? Att döma av det som skulle hyllas från början var det mors sysslor i familjen som skulle hyllas – idag är dessa familjeangelägenheter och i många familjer är det en betald syssla som någon okänd person utför. Middag ätes och fika intages allt oftare ute och hemmet stajlas i enlighet med modetrender och inte av en ständigt närvarande mamma. Att vara mamma är tufft – men idag är det mammas insatser i förvärvsarbete, familjekoordination, omsorg om äldre föräldrar och kamp med identitetssökande tonåringar som i så fall borde vara i centrum.

I en jämställd familj har både mor och far ett tungt ansvar, och barnen har det inte så lätt med hårda krav som ställs på dem från alla håll. Trots att Sverige är världens bästa land för både mammor och barn så kanske vi också borde tänka på famljen, det kollektiv där mammor och barn formas och formar.

Mors dag borde ersättas av Familjens Dag. Låt oss hylla och högtidlighålla en dag för familjen. Familjen – hur den än ser ut – är barnens täta och nära sociala nätverk under uppväxten, familjen kan stjälpa eller hjälpa i den svåraste av alla kriser och familjen är något som vi alla har med oss, för evigt. Familjen behöver stöd, uppmuntran och få sin uppgift uppvärderad. Familjen borde få vara den plats där vi hämtar kraft, kärlek och näring för livet utåt och framåt. Låt oss döpa om Mors dag till Familjens Dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.