Deltog häromdagen i Svenska PENs årsmöte i Stockholm tillsammans med ett 60-tal andra personer som alla sysslar med författarskap, översättning, förlagsarbete eller publicistik. Lite vid sidan av allfarvägen genomför PEN en mängd aktiviteter – allt från Tucholsky-priset till soiréer med kinesiska dikter – som är direkt avsedda att underlätta det fria ordet. Kommittén för fängslade författare, som skickar advokater, skriver brev till de fängslade och uppsöker myndigheter, kanske tillhör de mest kända.

En mer synlig aktion genomförde PEN dock under våren då ett par av de reklamfilmer som Beckmans gjort för PEN gått på bio. Det visade sig att alla på årsmötet hade bekanta som sett filmerna på bio och reagerat positivt! Titta själv på alla fyra filmerna här.

Man kan förstås fråga sig vad varje liten gest eller handling kan betyda för att vidga yttrandefrihet, tankefrihet och konstens frihet men det är trots allt  viktigt att människor med ordet i sin makt väljer att samlas för att värna författarnas och textens frihet i hela världen. Så väldigt många människor med makt försöker istället förbjuda, reglera och begränsa tankens flykt.

PEN gjorde f ö också den iranska författaren Parvin Ardalan till hedersmedlem, vilket innebär att Svenska Pen kommer att jobba extra hårt med hennes fall. Efter att hon tvingades av flyget när hon skulle mottaga Olof Palme-priset har hon nyligen dömts till ett villkorligt fängelsestraff.

Tillåt mig citera ett kinesiskt ordspråk: Varje resa börjar med ett steg.

 

Annonser