Ja till böneutrop – med förnuft!

Enligt SvT Rapport idag (15/12 2009) önskar den islamiska föreningen som driver moskén i Fittja (utanför Stockholm) att få ha böneutrop från minareten vid moskén. Med tanke på alla de ljud som redan återfinns särskilt i storstadsområdena kan man känna sig tveksam, men det är helt orimligt att inte bevilja en önskan om det handlar om att t ex ha utrop till fredagsbönen en gång i veckan. Våra kyrkor ringer i allmänhet strax före klockan elva på söndagarna och ringer då in till gudstjänst. Vare sig kyrkor eller moskér kan få höras vid alla tider på dygnet och alla dagar i veckan, men här bör kommunen försöka tänka utifrån religionsfrihetsmodellen.

Centralt i en sekulär stat är att alla religioner antingen behandlas neutralt eller religioner främjas på likvärdiga villkor. Religionsfriheten är en rättighet  som är inskriven i vår författning (Regeringsformen Kap 2, §1 punkt 6)och som till skillnad från andra friheter inte under några omständigheter får inskränkas. Religionsfriheten är också central i Europakonventionen om Mänskliga Rättigheter. Det är svårt att hävda att vi har religionsfrihet om det är förbjudet av princip att offentligt kalla till vissa typer av religiösa sammankomster.

En sekulär stat bör, menar jag, främja ett religiöst mångfacetterat samhälle där vi möts i det offentliga rummet. Vi behöver inte nödvändigtvis mötas framför altaret, men gärna i det offentliga rummet. Ett rum som just nu är helt ockuperat av kommersialismen. Varför stå ut med att alla affärer är öppna i princip alla helgdagar eller att restauranger tar sig rätten att använda gemensamma utrymmen som rökrum och musikscener om vi inte samtidigt kan möta olika religiösa uttryck i vår gemensamma offentlighet? Har vi blivit så avtrubbade så att vi jämställer endast reklam, kommers och affärsidkande med ”samhälle” men glömmer att ”samhälle” också är folkrörelser, kyrkor, organisationer och ideella sammanslutningar?

8 reaktioner på ”Ja till böneutrop – med förnuft!

 1. Kenneth Olsson

  Var det inte så att när dessa minareter fick tillstånd att byggas,så betonades det särskilt att böneutrop inte skulle ske.
  Detta kommer att sluta med att det kommer att bli böneutrop 5 gånger om dagen…sanna mina ord.

 2. o

  Man kan inte vara en riktigt vänstermänniska och vara för religiös propaganda i offentligheten.. du får nog tänka om dina principer och värderingar lite eller slå om och bli liberal tack.
  Och religionsfrihet är er lag som både du och jag vet att i det utvecklade samhället inte skall existera för att det skall inrymmas av alla andra lagar och man skall inte ha speciella rättigheter pga av att man tycker olika.

  Jag tycker du borde läsa på lite eller byta läger tack.

 3. Kenneth: Jag har ingen aning om det fanns något förbehåll, ett sådant måste ju ändå få prövas efter ett antal år. Situationen förändras.

  O: Huruvida man kan vara vänster och ”för religiös propaganda i offentligheten” är nog mindre intressant för dig än det faktum att du behöver inse att religionsfriheten i en demokrati alltid innebär att man accepterar ”religiös propaganda i offentligheten”. Det är liksom hela poängen. Du kan ju självklart vara emot religionsfrihet, det är helt OK så länge du inte förföljer någon grupp av det skälet. Det får du ju bestämma själv.

  V

 4. Benny Fhager

  Marie
  Tack för en tänkvärd blogg.
  I ett mångfaldssamhälle ter det sej rimligt att tänka som du gör.
  Det kan finnas störande momment av ljud och liknande i vår fysiska miljö.
  I min favoritstad Florens ringer inte katedralen på natten. Katedralen börjar ringa klockan 5 och man vaknar om man bor nära. Det är faktiskt vackert.
  När jag sov över i Jeriko för några år sedan blev jag väckt av en böneutropare även det kändes naturligt och vackert.

 5. Pingback: Måste alla i Sverige boende sjunga Den blomstertid nu kommer? Även Christer Sturmark? « Tankar i natten

 6. Pingback: Att konstruera religionsfrihet « Emmausvandrarna

 7. Pingback: Statsmakten skall beskydda religionsfriheten, inte förbjuda den « Emmausvandrarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.