Abd Al Basit al Migrahi, en man i 50-årsåldern som för mindre än tio år sedan – mot sitt nekande – dömdes till livstids fängelse för att ha medverkat till sprängningen av ett amerikanskt plan den 21 december 1988 över den skotska byn Lockerbie. Attentatet krävde 270 människors liv.

En av dem som dog var den svenske diplomaten Bernt Carlsson. Vid sin död var han FN-kommissarie i Namibia och hade medverkat till Namibias självständighet genom en FN-fredsplan. Den som efterträdde Carlsson i Namibia blev en annan känd FN-medlare,  Marti Ahtisaari. Ytterligare två svenskar, den svenska flygvärdinna Ulla Engström samt den nygifta 25-åriga Elisbeth Svensson-Mulroy, dog i kraschen. Tillsammans med 267 andra människor.

I USA har det väckt stark vrede att Lockerbie-bombaren frigetts. Det har t o m påståtts att livstidsdomen var den enda nåd al-Megrahi förtjänade. Betyder det att alla resurser skulle satts in tidigare för att bota hans prostatacancer så att han kunde hållas levande inspärrad längre? Vad än offrens anhöriga tycker och tänker så kommer al-Megrahi att dö inom några månader, mänskligt att döma alldeles för tidigt.

Att det skotska rättsväsendet av humanitära skäl frigett al-Migrahi förtjänar stor respekt. Den brittiska kriminalpolitiken tillhör inte dem som är kända för en humanitär attityd. Likheterna mellan de anglo-saxiska ländernas hårda kriminalpolitik är ganska stor, även om USA som i många andra avseenden, avviker ytterligare negativt med användandet av dödsstraffet. Att Skottland valt att fatta ett frigivningsbeslut är därför mycket glädjande. Oavsett vad Libyen ställer till med vid ankomsten av sin landsman så har den skotska justitieministern Kenny McAskill agerat rättrådigt. 

Att Sverige förlorade tre medborgare, FN en kompetent fredsmäklare, tre familjer kastades in i en tragedi och att tre svenskars liv förkortades på ett brutalt sätt förändras knappast för att al-Migrahi dör i fängelset om tre månader istället för hos sin familj. Varför skall ont lönas med ont? På det sättet hemsöker bara ondskan oss om och om igen. Genom sitt beslut att frige al-Migrahi inför den förestående döden i metastaserande prostatacancer bryter Skottland den ondskans kedja som ledde till 270 människors meningslösa död.

Vi kan alltid välja. Och vi kan välja på nytt även när vi tidigare valt fel.

Annonser