Vårt behov av andlighet

I am pressing on. Så sjunger Mattias Hellberg, Valdemar och London Community Gospel Choir på den skiva som förevigat mässan ”Saving Grace” (Befriande Nåd) från Hagakyrkan våren 2006. Hela gudstjänsten bestod av Bob Dylans musik och avslutades med nattvardsmässa. En helande upplevelse och en andlighet jag aldrig glömmer. Hela kyrkan smockfull, gospelallsång vid nattvardsbordet och människor som grät och log om vartannat.

I am pressing on – vilket betyder ungefär att jag trycker på, jag strävar, jag jobbar på – är en bön till Gud att lyfta mig upp så att jag ser både mig och andra på ett nytt sätt. Att komma närmare Gud.

Jag tror att vi då och då behöver få genomgripande andliga upplevelser för att kunna leva vidare som troende. Människor är så olika att vi aldrig kan föreskriva formerna. Men att vi behöver andliga upplevelser där kropp, själv och ande är engagerade tillsammans – det är jag övertygad om. Kraften återvänder.

Jag tror att känslan av gemenskap är central – det starka bandet mellan människor som uppstår vid det öppna nattvardsbordet. På knä vid altarringen är vi alla lika, ingen är förmer än den andre. Vi tar emot Guds nåd på exakt samma villkor och det skapar en genuint mänsklig gemenskap. Paradoxalt nog skapar Guds närvaro just en mänsklig gemenskap, kanske är det Gudagnistan i var och en av oss som förenas. Finns det något mer mänskligt än att vi alla är skapade av samme Gud?

3 reaktioner på ”Vårt behov av andlighet

  1. Ibland säger man så mycket dumt och gör dumt också. Men jag är inte värre än att jag kan ändra mig 🙂
    Tycker om den här bloggen och de ämnen du tar upp. Jag gillar din andra blogg också, men känner att där konsumerar jag mer än att vara delaktig. Du har kluriga funderingar. Kul!/ Erica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.